ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΜΑΤΑ
ΤΖΕΙΝ ΟΣΤΕΝ
Η Τζέιν Όστεν (Αγγλικά: Jane Austen) (1775-1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της Όστεν της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Εντούτοις, η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της το 1870 γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Όστεν είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.
Η Τζέιν ήταν η νεότερη από τα εφτά παιδιά του Τζορτζ Όστεν, εφημέριου του στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας και της Κασσάνδρας Λι Όστιν.
Ο πατέρας της, ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα στους γόνους των αριστοκρατικών οικογενειών για να τους προετοιμάσει για την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, αισθανόταν πως δεν διέθετε τα απαραίτητα εφόδια για να διδάξει τις κόρες του.
Τις παρότρυνε όμως να μορφωθούν. Η Τζέιν και η μεγαλύτερη αδελφή της Κασσάνδρα μορφώθηκαν ιδιωτικά σε σχολεία της Οξφόρδης, του Σαουθαμπτον και του Ρέντιγκ.
Επειδή η Τζέιν δεν παντρεύτηκε ποτέ υπάρχει μια τάση να την αντιμετωπίζουν σαν μια σοφή γεροντοκόρη θεία, η οποία γράφει με ανάλαφρα ειρωνική διάθεση μόνο για την περίοδο του φλερτ και το γάμο, χωρίς να τα γνωρίζει από πρώτο χέρι.
Η αλήθεια είναι πως δεν έζησε ποτέ απομονωμένη από τον κόσμο: Της είχαν δοθεί άπειρες ευκαιρίες να παντρευτεί και της είχαν γίνει πολλές προτάσεις γάμου.
Μάλιστα, μία από τις γειτόνισσες της την περιέγραφε ως "την πιο χαριτωμένη, επιπόλαιη, παρορμητική πεταλουδίτσα" απ' όσες θυμόταν.
Η Τζειν Οστιν πέθανε σε ηλικία μόλις 42 χρονών από τη νόσο Άντισον.
Το έργο της
-Περηφάνεια και Προκατάληψη (Pride and Prejudice)
-Λογική και Ευαισθησία (Sense and Sensibility)

-
Το Αβαείο του Νόρθανγκερ (The Northanger Abbey)
-Πάρκο Μάνσφιλντ (Mansfield Park)
-Έμμα (Emma)

-
Πειθώ (Persuasion)