Διαδικτυακός Εκφοβισμός

Και περί του Διαδικτύου…

Διαδικτυακός Εκφοβισμός
Ο όρος << διαδικτυακός εκφοβισμός>> ή <<ηλεκτρονικός εκφοβισμός>> περιγράφει πράξεις πίεσης, ταπείνωσης, παρενόχλησης, δυσφήμησης, έμμεσες επιθετικές ενέργειες με χρήση μέσων όπως ο υπολογιστής, που συνδέεται με το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο. Ο καθένας μας μπορεί να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Μπορεί να γίνει και θύτης, παρατηρητής ή ακόμα πιο συχνά και θύμα. Τα γραπτά μηνύματα, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι πια τα μέσα κοινωνικοποίησης των παιδιών. Τα παιδιά είναι διαρκώς <<συνδεδεμένα>> είτε για να ρωτήσουν κάτι που δεν κατάλαβαν στο μάθημα, είτε για να μάθουν ποιος μάλωσε με ποιον. Τα μέσα αυτά μπορούν όμως πολύ εύκολα να γίνουν εργαλεία με τα οποία ένα παιδί μπορεί να πληγωθεί ή να βιώσει μια πολύ αγχώδη κατάσταση.

Κλοπή ταυτότητας
Κλοπή ταυτότητας στο Διαδίκτυο ονομάζεται η πρακτική του να χρησιμοποιεί κανείς την εικονική ταυτότητα ενός άλλου ατόμου χρησιμοποιώντας τον όνομα χρήσης και τον κωδικό πρόσβασής του σε διάφορες
διαδικτυακές υπηρεσίες. Σκοπός όσων επιχειρούν κλοπή ταυτότητας μπορεί να είναι η οικονομική εξαπάτηση αλλά και ο εξευτελισμός ή η διάδοση φημών για ένα άτομο στο διαδικτυακό του περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για να εξευτελίσουν κάποιο άτομο στους πραγματικούς και εικονικούς τους φίλους.
Απάτες
Κέρδισες και σε κλήρωση που έγινε στην Ισπανία ένα τεράστιο ποσό! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μερικά στοιχεία στο Διαδίκτυο και μετά μπορείς να πας να διαλέξεις το κότερο που θα αγοράσεις.
Μόνο που θα πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι μαζί με εσένα τα ίδια μηνύματα έλαβαν εκατομμύρια άλλοι χρήστες στον κόσμο. Πρόκειται για μηνύματα – απάτη που σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρήματα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τα υποψήφια θύματα και είναι γνωστά ως phishing και scams.
Μια εναλλακτική μορφή απάτης είναι και το Social Networking Phishing. Αντλώντας πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι απατεώνες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα. Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., το 70% όσων έλαβαν εξατομικευμένο παραπλανητικό μήνυμα πάτησε το σύνδεσμο που περιέχετο σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στο εικονικό site.
                                                                                  {Ηλιάδης Αλέξανδρος}
                                                                                  {Μπαγέλη Μαρία}